Onlangs was ik op reis in de Bordeaux en bezocht daar
verschillende wijnboeren van beroemde chateaux. Wijnboeren is eigenlijk niet
het goede woord, want bij de grote huizen in de Bordeaux staan de meeste
eigenaren zelden zelf met hun laarzen in de klei (eigenlijk alleen als er fotografen
bij zijn). Die eigenaren zijn zelf dus geen boeren, maar succesvolle
zakenlieden die het wel sjiek vinden een eigen wijnhuis te hebben. Of
verzekeringsmaatschappijen of andere concerns, die hopen een fraai rendement te
behalen op hun investering. De meerderheid van deze chateaux-eigenaren maakt
gebruik van wijnconsultants. Een wijnconsultant is een ervaren wijnbouwtechnisch
ingenieur (oenoloog) die de chateaux-eigenaar voor veel geld adviseert en vaak
de hele wijnproductie coördineert. Het boeren en wijnmaken wordt zogezegd ‘ge-outsourced’.
Bekende wijnconsultants zijn bijvoorbeeld Michel Rolland en François Lurton,
die elk adviseur zijn van meer dan honderd van de beste wijnhuizen in de hele
wereld.
Gevolg van de toenemende invloed van de wijnconsultants is
dat wijnen steeds meer op elkaar lijken. Ze worden gevormd volgens de
commerciële succesformule van deze consultants. Daarbij speelt de smaak van het grote publiek een belangrijkere
rol dan de individualiteit van de wijn. Risico’s worden gemeden, want die
vormen een gevaar voor het rendement. De
stijlen van de tophuizen zijn daardoor steeds moeilijker van elkaar te
onderscheiden. Aparte, authentieke
wijnen van eigenwijze wijnmakers worden steeds schaarser.
 |
Olivier Berrouet |
Toch maken gelukkig niet alle grote wijnhuizen gebruik van
consultants à la Rolland en Lurton. Er zijn ook nog steeds beroemde wijnhuizen
die hun eigen wijnmaker in huis hebben en consistent een eigen stijl hanteren. Chateaux Pétrus bijvoorbeeld , maker van de
duurste wijn ter wereld. De wijnmaker is Olivier Berrouet en ik sprak hem toen
ik vorige maand bij Pétrus op bezoek was. Olivier is een relatief jonge
wijnmaker, die in 2007 de baan overnam van zijn vader, die de functie 44 jaar
vervulde en Pétrus grootgemaakt heeft. Ik vroeg Olivier naar zijn mening over
de opkomst van de wijnconsultants. Ik had verwacht dat hij die ontwikkeling zou
afkeuren, maar tot mijn verrassing verklapte hij dat hij zich zelf ook
regelmatig laat adviseren… namelijk door zijn vader.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten