dinsdag 24 april 2012

Rosé-racisme

Sommige mensen denken dat rosé wordt gemaakt door witte en rode wijn met elkaar te mengen. Je hoeft echter geen hele grote wijnkenner te zijn om te weten dat rosé in principe op een andere manier gemaakt wordt: enkel van blauwe druiven waarbij de schillen vrij snel na de persing van het sap gescheiden worden. De kleur van wijn komt van de druivenschillen; en daarom wordt de wijn niet rood, maar heeft die de bekende oranje-roze kleur.

Toch kán het wel: wit en rood mengen om rosé-wijn te krijgen, en in bijvoorbeeld Australië en Zuid-Afrika doen ze dat ook gewoon. Maar in Europa is het verboden. Waarom? Tja, dat is eigenlijk een vreemde geschiedenis…

Een paar jaar geleden bogen de EU-regelgevers zich over het toestaan van rosé geproduceerd door menging van rood en wit. Door deze goedkopere methode goed te keuren zou de concurrentie met wijnmakers uit landen waar dit wel is toegestaan eerlijker worden. De boerenlobby van Frankrijk kwam echter in actie en heeft er met  succes een stokje voor gestoken.

Het belangrijkste argument van de wijnboeren was dat de methode van wijn mengen een bedreiging zou vormen voor de traditionele manier van rosé maken, en die traditie moet beschermd worden. Een verbazingwekkend argument, want er gold al wél een uitzondering: de rosé die in de Champagne-streek gemaakt wordt. Die wordt wel gemaakt door rood met wit te blenden. En dat moest natuurlijk wel toegestaan blijven, want eh, ja… dat is natuurlijk traditie.

Een ander argument was dat de kwaliteit van blend-rosé slechter is dan traditionele rosé. Dat klinkt als een beter argument: een verbod op slechte kwaliteit. Haha, maar dat kan natuurlijk niet, want over smaak valt te twisten, dus wat is slecht? De schappen van de supermarkten staan vol met slechte kwaliteit wijn, waaronder overigens óók traditioneel gemaakte rosé uit Frankrijk van rond de 2 euro. En trouwens: wie zegt dat er geen goede blend-rosé gemaakt kan worden? Bij rode wijn wordt volop geblend en zelfs ook met rode en witte druivenrassen! Waarom mag er in een traditionele Chianti wél een flinke scheut witte Malvasia, en kan er witte Rousanne in een dure Châteauneuf-du-Pape, maar is het niet toegestaan om wat Syrah door de Viognier te gieten, of Pinot Noir door de Chardonnay?

Bovendien: in de Appellation d'Origine Contrôlée-regels van een streek kun je prima voorschrijven dat traditionele methoden gebruikt moeten worden, dus waarom een totaal Europees verbod doorvoeren: óók voor alle Vins de Pays en Vins de Table?

Nee, het is echt niet uit te leggen waarom er wel wat witte wijn door rode wijn gemengd mag worden, maar niet andersom. Volgens mij is er daarom hier iets anders aan de hand. Want welke rare argumenten ook worden aangedragen, einduitkomst is dat in Europa voor rosé een verplichte druivenrassenscheiding geldt: discriminatie op basis van huidskleur.

Kan iemand mij uitleggen waarom niemand daar problemen mee heeft?

2 opmerkingen:

  1. Boris Bordewater5 mei 2012 om 17:08

    Omdat het zo lekker weg slobbert. Heeft U een goede rosé advies? Want zijn goede rosé telers? Ik mag graag een rosé drinken omdat rood vaak wat aan de stevige kant is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Boris, eerlijk gezegd ben ik helemaal niet zo'n rosé liefhebber. In plaats daarvan drink ik liever wit, of nog beter een gekoelde rode wijn. Neem daarvoor een lichte, jonge, fruitige rode wijn met weinig tannine. Bijvoorbeeld een Cabernet Franc uit de Loire, of een Gamay, of een spaanse Tempranillo. groeten, Pim

      Verwijderen