woensdag 19 september 2012

Schuchtere wijn


Van een vriend kreeg ik een fles Scheurebe van wijnmaker Fogt uit het Duitse Rheinhessen. Letterlijk zou je ‘Scheurebe Wein‘ kunnen vertalen als wijn van de schuchtere druif, maar het grappige is dat deze Scheurebe een allerminst verlegen wijn oplevert. Ik zou de wijn zelfs behoorlijk uitbundig durven noemen!

Het ‘Scheu‘ in Scheurebe staat dan ook niet voor het vermeende karakter van de druif, maar voor de naam van de druiventeler, die een kruising maakte tussen Riesling en een onbekende lokale druif in Rheinhessen.

In de vorige eeuw zijn in Duitsland veel kruisingen ontwikkeld en aangeplant, zoals Müller Thurgau, Dornfelder, Zweigelt en dus ook Scheurebe. Deze kruisingen hebben sterke druiven opgeleverd die zijn opgewassen tegen het koele en vochtige klimaat in Duitsland. Voor de traditionele druivenrassen is dat klimaat namelijk niet altijd optimaal: het geeft een grote kans op schimmels en andere ziektes.

De laatste decenia loopt met name bij de witte druiven de aanplant van deze nieuwkomers echter weer terug, ten gunste van Riesling, Grauburgunder en Weißburgunder. Deels komt dat door kwaliteitsverbeteringen bij wijnmakers: ziektes worden eerder herkend en bestreden. Met moderne productie-methodes slaagt de wijnmaker erin betere wijnen te maken, ook met de moeilijkere druivenrassen. Een belangrijke reden is echter óók dat de markt vraagt om merknamen: onbekende namen zijn lastiger te verkopen. Daarmee delven deze minder bekende, op het lokale terroir afgestemde druivenrassen het onderspit. Zo is van de Scheurebe de aanplant in Duitsland in de afgelopen 30 jaar gedaald van 4,4% naar 1,7%. Het zou jammer zijn als deze druif helemaal van het toneel verdwijnt!

Daarom wordt het tijd dat de Scheurebe uit zijn schulp komt, en de liefhebber overtuigt met zijn aanwezigheid. De wijn heeft prominente aroma’s van grapefruit en iets bloemigs. Het is een wijn met veel karakter! Helaas is het vocht van Fogt in Nederland niet verkrijgbaar, maar wijn van de Scheurebe druif is hier zeker wel te vinden. Weliswaar niet op de voorste rij in de schappen van je slijter, eerder ergens achteraf verstopt in een hoekje. Vraag er daarom eens naar, naar die Scheurebe. Hij verdient het om eens flink in de schijnwerpers te worden gezet!

2 opmerkingen:

  1. Hi Pim, Lisa, mooi stukje weer! Ik heb gezien dat deze ook bij mijn favourite wijnhandel Baas in Bosch en Duin te koop is, dus ik ga hem zeker proberen. Wieder sehen, der Hansie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Pim, Ik ga checken of ik m kan vinden :) Groetjes, Ruben

    BeantwoordenVerwijderen