maandag 23 september 2013

Onhoudbare wijn

Sommige wijnen kun je tientallen jaren bewaren en worden dan steeds beter. De meeste wijn kan je het beste binnen een paar jaar drinken. Maar er is óók een wijn die direct, zo snel mogelijk, gedronken moet worden. Deze wijn is namelijk slechts een paar dagen houdbaar! Een wijn die je dus gewoonlijk niet bij je plaatselijke slijter zult vinden, want tegen de tijd dat de wijn in Nederland is aangekomen is ze al zo ongeveer bedorven. Die wijn heet Federweisser en wordt met name in Duitsland gedronken.

Federweisser is eigenlijk deels vergist druivensap. Enkele dagen nadat de druiven geoogst en geperst zijn en het druivensap begint te vergisten, is de Federweisser al klaar. Neue Wein noemen de Duitsers het ook wel, en inderdaad: veel nieuwer dan dit gaat het niet. Bij ‘normale’ witte wijn vindt vergisting plaats in gekoelde roestvrijstalen containers, totdat alle druivensuiker is omgezet in alcohol. In het geval van Federweisser vergist de ongefilterde wijn echter nog in de fles waarin ze verkocht wordt. Tijdens die vergisting ontstaat naast alcohol ook koolzuur. Een fles met Federweisser is daarom niet afgesloten door een kurk, want dan zou de fles door de toenemende druk van het koolzuurgas ontploffen.

Aangezien de fles open wordt verkocht is transport moeilijk, want als de fles op z'n kant ligt loopt die leeg. De wijn verlaat daarom het dorp waar ze gemaakt wordt meestal niet –afgezien van de paar dozen die opgehaald worden door echte Federweisser–fans zoals mijn buurtslijter. Gewoonlijk wordt Federweisser daarom alleen bij de wijnboer zelf verkocht, of op de Duitse wijnfeesten die tussen half september en half oktober gegeven worden. Daar wordt ze traditioneel gedronken bij uienbrood (Zwiebelkuchen) of geroosterde tamme kastanjes.

Federweisser is een heerlijke frisdrank: behoorlijk zoet door de onvergiste druivensuiker, een klein beetje prik van het koolzuur, en een beperkt alcohol percentage van 4 à 5 procent. Iedere dag dat je wacht met het drinken van de wijn heeft ze meer alcohol, en verliest ze frisheid. Snel drinken dus is het advies.


Één groot nadeel van Federweisser: het betekent dat de zomer definitief voorbij is en het herfst is geworden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten