Ik bevond mij bij BuschenschankTrummer en ik moet bekennen dat mij tot dan het fenomeen Buschenschank eigenlijk onbekend was. Een Buschenschank is iets typisch voor Steiermark - eigenlijk voor heel Oostenrijk, maar buiten Steiermark wordt het een „Heuriger“ genoemd. Een Buschenschank is een drink-en-eetgelegenheid bij een wijnboer aan huis. De wijnboer schenkt zijn eigen wijn en je kan er ook een hapje eten: worst en kaas, gerookte ham en spek, zelfgemaakt brood, gebak en fruit, alles van eigen boerderij en zelfgemaakt, zoals. Het is een gebruik dat naar het schijnt al meer dan duizend jaar oud is. Een rijke traditie dus, waar de Oostenrijkers dol op zijn. De naam verwijst naar een bos twijgen die de wijnboer bij de ingang ophing waaraan je van verre kon zien of de schenkerij geopend was. Als de wijn op was werd de twijgenbos weggehaald.
We dronken bij Trummer een
fles Gelber Muskateller. Een wijn die ik niet vaak drink, maar waarvan ik in
dit geval erg onder de indruk was. Velen denken bij muskat aan een zoete wijn,
maar deze was strak droog. In het fruitige aroma was de typische muskat-druif
te herkennen. Bij de eerste slok verwacht je zoet, maar dat was het dus niet.
Ik proefde fris grapefruitsap met een strak droge, bittere afdronk. Heerlijke
dorstlessend: een perfekte aperitiefwijn! Als echte Hollander vertel ik er graag
nog bij dat de wijn daar op het terras slechs 9 Euro per fles koste, en als je
nog een flesje mee naar huis wilde nemen kon dat voor 6,50 Euro: dat zijn nog
eens leuke prijzen! Ook wat dat betreft is Zuid-Steiermark een fantastisch
vakantiegebied voor de culinaire liefhebber.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten