Hij vertelde me dat zijn DOC-wijn wordt gecontroleerd door het Italiaanse wijninstituut zoals iedere wijn met het DOC-stempel. Maar volgens Gianni is die controle helemaal niet zo betrouwbaar als kwaliteitskeurmerk als je zou denken. Want na die jaarlijkse controle kan je doen wat je wilt. Niet zozeer met de wijn, maar wél met de flessen. In de opslag van Gianni liggen honderden flessen zojuist gebottelde flessen, keurig opgestapeld, maar nog zonder etiket: DOC-wijnen en VDT, de tafelwijnen die niet onderworpen zijn aan enige controle.
“Wie zegt dat ik het juiste etiket op de juiste fles plak?” vroeg
Gianni, ”Jij en ik zijn eerlijke mensen, maar in Italië zijn zat wijnmakers die
het minder nauw nemen met de regels, en dat is in Frankrijk en Spanje heus niet
minder. Als zo’n wijnboer nog wat goedkope tafelwijn aan een langskomende
toerist als ‘dure’ DOC-wijn kan verkopen, dan doet ie dat gewoon!”
Of er werkelijk gefraudeerd wordt met etiketten zoals Gianni
beschreef weet ik niet, maar ik moest er wel aan denken toen ik van een kennis
hoorde dat de wijn die hij tijdens zijn vakantie had gekocht thuis toch plotseling
heel anders smaakte... Overigens vond ik Gianni’s VDT wijnen beter dan zijn
DOC, dus van mij mag hij best eens een ‘vergissinkje’ maken met de etiketteermachine!
Gianni maakt op zijn
wijngaard Azienda Agricola Altavia een fraaie Dolceacqua Superiore DOC wijn
van de lokale druif Rossese di Dolceacqua en Vino da tavola’s van Carignano,
Syrah en Rossese di Dolceacqua.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten