dinsdag 27 december 2011

Wijnkaartfobie

De wijnkaart is een wonderlijk ding… in ieder restaurant krijgen alle gasten een menukaart, maar van de wijnkaart is er maar één per tafel. “Wie zal ik de wijnkaart geven?”, vraagt de ober. De tafelgenoten kijken elkaar even paniekerig aan, om vervolgens snel naar iemand te wijzen, daarbij roepend: “Hij heeft er verstand van!”

De meeste mensen – zeker 90% van de restaurantbezoekers – zijn bang voor de wijnkaart. Ze houden van een ‘lekker wijntje’, maar kunnen je niet zeggen wat ze wel en niet lekker vinden. Met het zweet op het voorhoofd lezen ze door de veel te lange lijst met wijnen, op zoek naar aanknopingspunten: namen waar ze wel eens van gehoord hebben, bepaalde druiven of wijnstreken. Het liefst zouden ze deelnemen aan het gesprek aan tafel, maar eerst moet de lastige klus van de wijnkeuze geklaard worden. De prijs is dan een belangrijke leidraad, daarmee kunnen al veel wijnen worden afgestreept. De goedkoopste wijnen vallen af, want men wil niet zuinig doen. De duurste ook, want die zijn belachelijk geprijsd. Uiteindelijk houdt men zich dan vast aan onzinnige handvaten als “Zuid-Afrikaanse wijnen zijn altijd goed” of “Duitse wijnen, die zijn zoet”.

Belangrijke oorzaak van de wijnkaartfobie is dat de meeste wijnkaarten geschreven zijn door en voor wijnkenners. Die willen veel keus, interessante wijnen met nog interessantere omschrijvingen, geschreven in het jargon dat men leert op de wijnacademie. Bij termen als ‘donker fruit’, ‘mooi geïntegreerd hout’ en ‘zijdezachte tannines’ kunnen de meeste restaurantbezoekers zich echter weinig voorstellen.

Hoe helpen wij de wijnkaartfobie de wereld uit?

Door de democratisering van de wijnkaart. De wijnkaart moet worden geschreven voor de onwetende restaurantbezoeker en niet voor de kenner. Een paar tips:
  • Iedereen een wijnkaart – in plaats van één per tafel.
  •  Minder wijnen: slechts een paar wijnen in duidelijk verschillende stijlen. Het restaurant moet keuzes maken, net als bij de menukaart waar ook geen 100 gerechten op staan.
  • Minder tekst: korte duidelijke omschrijving van deze stijlen – in een taal die voor leken begrijpelijk is – en vooral met welke gerechten de wijn goed gecombineerd kan worden.

1 opmerking: